Povestea:

 

Clientul meu, un producator de piese din otel, destul de bine plasat pe piata, m-a sunat cerandu-mi sfatul pentru a rezolva urmatoarea problema:

O firma il contactase pentru a le furniza un numar enorm de piese, pentru un proiect mare de tot. Pentru clientul meu, aceasta era “sansa vietii”. A pornit ca un buldozer, trimitand desene, mostre, documente, contracte, avize, etc.  Si-a facut si un plan de achizitii de echipamente de top, din banii pe care-i va castiga.

Pana aici, toate bune, dar oamenii ii cereau sa vina in China, pentru a semna contractul si a-l legaliza in fata notarului.
Omul m-a sunat sa ma intrebe ce sfaturi am pentru aceasta vizita  in China, cum obtine viza, ce trebuie sa faca si alte asemenea.  L-am intrebat daca a verificat partenerul chinez?

A zis ca nu,nu crede ca e nevoie, a primit poze cu birourile, certificate, au site frumos si altele.

L-am sfatuit sa fie de acord sa-l verificam pe partenerul sau din China. Oferim  acest serviciu frecvent si costa 300 de lei.

Am inceput verificarea, la prima impresie, firma era ok, avea un site al carui domeniu fusese cumnparat cu cativa ani in urma, avea un certificat de imatriculare valabil, dar aici apareau primele semne de intrebare:

 • Capitalul social era foarte mic si nici acela nu era subscris in intregime.

 • Domeniul de acticitate nu avea nici o legatura cu activitatile clientului meu

 • Verificand numele actionarilor, am observat ca apar in actionariatul altor trei firme, dintre care doua, se aflau pe lista cu site-uri care sunt folosite pentru a trage “tepe”

 • M-am documentat legat de acest tip de “scam” si am aflat care este modul de lucru al acestora, era aproape identic cu cel al firmei cu care aveam de lucru.

Am trecut la o analiza mai atenta a celor trei site-uri, aveau multe similitudini, structura, imagini, adrese. La un moment dat, mi s-a parut ca imaginea cu intrarea firmei are ceva ciudat. Analizand mai atent, am vazut ca peste imaginea unei firme, fusese plasata denumirea alteia.

In acest timp, chinezii il sunau si presau pe clientul meu.

I-am prezentat acestuia pas cu pas cele aflate, din pacate, in prima etapa, tindea sa-i creada pe ei, pentru ca nu era pregatit sa renunte la “afacerea vietii lui”.

l-am pus sa-i roage sa-i faca rezervarea la hotel. Dupa ce a primit rezervarea, unde aparea o suma uriasa pentru cazare, am facut o rezervare pe Agoda pentru acelasi tip de camera, la un pret de 7 ori mai mic.
A fost declick-ul care l-a facut pe client sa inceapa sa se indoiasca de bunele intentii ale partenerului.
Am simulat impreuna cu acesta, cu intrebari puse chinezilor, banii pe care risca sa-i piarda. Sumele erau urmatoarele:

 • Zbor Romania-China  1100 $

 • Transfer de la aeroport la hotel 250$

 • Cazare 5 nopti 2250 Euro

 • Cadouri pentru seful chinez (cash, ca rezolva ei ce-i place sefului) 4000$

 • Taxa notariala partea romana 8000$ (total 20.000 $-ei se angajau sa plateasca diferenta)

Concluzii:

Cei care incearca sa faca afaceri intr-o tara straina, nu neaparat China, trebuie sa invete cateva lucruri importante din aceasta poveste.

Mai intai un sfat:

Daca ti se propune afacere uluitoare, care depaseste cu mult sumele cu care esti obisnuit, intreaba-te de ce te-ar alege pe tine cel care ti-a propus afacerea.
Daca nu gasesti un raspuns cinstit, care sa te multumeasca, renunta!
Vei fi scutit de dezamagiri, bani si resurse cheltuite si probleme pentru cei apropiati.

Daca ai decis totusi sa faci afaceri cu un partener din strainatate, China in cazul nostru, trebuie sa sti cateva lucruri esentiale. Nu sunt complicate, dar te vor ajuta sa nu pierzi bani, timp si resurse.

 • Fii la fel de prudent cum esti cu o firma din Romania.

 • Verifica cele spuse de catre partener, exagerarea este instrument de marketing.

 • Daca nu stii cum sa verifici un partener din China, angajeaza un specialist. Vei salva cheltuieli mari mai tarziu.

 • Cere informatii suplimentare, nu-ti fie jena sa intrebi tot ce crezi ca-ti va folosi.

 • Cere referinte despre parteneri cu care au facut afaceri similare.

 • Nu face plati in conturi personale, prin Western Union, in conturi din Hong Kong. Doar in conturi ale firmei.

 • Nu trece usor peste nici un detaliu, te va costa mai tarziu.

Facute cu atentie, afacerile cu firme din China pot si extrem de profitabile. Poti  cauta singur produse, furnizori sau cumparatori. Vei parcurge toate etapele necesare unei operatiuni de import sau export din/in China. Nu este simplu, necesita timp si atentie, cu risurile de rigoare. Sau ne poti  angaja pentru a te asista pentru a cauta produse, a identifica, verifica si califica furnizorii, a negocia in numele tau preturi, asigurari, conditii de livrare si transport international. Te asistam pentru ca operatiunile de vamare sa decurga simplu si sa transporti marfa la destinatie.  Garantez ca vei iesi mai ieftin decat daca te ocupi singur de aceste operatiuni.